0-5 jaar

Ik combineer mijn kennis van de orthopedagogiek en de haptotherapie en heb me daarbij gespecialiseerd in baby’s, jonge kinderen en hun ouders.

Orthopedagogiek gaat over de ontwikkeling van kinderen. Haptotherapie gaat over voelen en contact maken. Contact maken met jezelf, en met anderen. Contact maken doe je met je gevoel. En voelen doen we met ons lijf.

Op de gevoelslaag contact maken

We worden allemaal als voelers geboren, contact maken doen we al heel snel in de buik! Juist kinderen moeten het hebben van voelen, pas later wordt denken belangrijker. Figuur_Marloes_Timmers_KinderhaptotherapieSoms wordt denken zelfs zo belangrijk, dat wij als volwassenen een beetje vergeten hoe het is om op gevoelsniveau contact te maken. Baby’s en kinderen voelen echter feilloos aan of iemand op deze gevoelslaag contact kan maken, juist ook als het even moeilijk of stressvol is.

Niet lekker in hun vel zitten

Soms gebeuren er dingen waardoor een baby of kind zelf uit evenwicht raakt. Dit heb je helaas niet altijd zelf in de hand. Dan is het fijn als je als ouder handreikingen/hulp krijgt om je kind die balans weer te laten ervaren. Als kinderen niet lekker in hun vel zitten, zie je dat terug aan hun lijf en hun gedrag.

Bovendien ontwikkelen kinderen zich razendsnel en nieuwe fases en nieuwe uitdagingen dienen zich dan ook al snel aan. Dat kan voor flink wat radeloosheid zorgen. Eten, slapen, lachen en spelen zijn dan niet altijd zo vanzelfsprekend.

Je kan bijvoorbeeld merken dat je kind:

  • Teruggetrokken of juist hyperactief is
  • Een strak lijfje heeft
  • Weinig tot spel komt
  • Moeite heeft om contact met jou te maken
  • Driftbuien heeft
  • Moeite heeft met slapen
  • Een moeilijke eter is

Hoe doe ik dit?

hand ouder en kind contact

Door naar jou als ouder te luisteren, te kijken naar je kind en je te leren om op het niveau van je kind contact te maken. Contact maken met je jonge kind doe je vooral via fysiek en non-verbaal contact. Met de juiste tools in handen en praktische adviezen op grond van wetenschappelijk kennis op zak, voelt je kind zich meer begrepen. Als gezin kunnen jullie dan al snel meer rust en verbinding ervaren. Bovendien zorgt het leren hoe je contact maakt met je baby er voor dat jullie ook op de lange termijn de vruchten plukken, wanneer er weer een nieuwe fase aanbreekt.