Ontladingshuilen

Geschreven door Marloes Timmers

Als je te veel prikkels hebt ervaren, is het soms nodig om even te ‘ontladen’. Sommige van ons doen dat bijvoorbeeld door te sporten, te ontspannen met vrienden of in de natuur te wandelen. En baby’s zijn net mensen 😊 In vorige posts vertelde ik al dat je baby snel stress ervaart. Als je baby te veel prikkels heeft gehad, is het voor hen ook belangrijk om te kunnen ‘ontladen’. Een baby heeft daar nog niet zoveel mogelijkheden voor als wij volwassenen.

Ontdoen van opgestapelde stress

Via het huilen kan je baby zich weer ontdoen van de opgestapelde stress. Het is voor je baby een manier om hiervan weer te herstellen en te ontspannen. Dat huilen is anders dan het huilen als baby’s bijvoorbeeld moe zijn of honger hebben. Het verschil leren horen vraagt tijd om je baby te leren kennen én vooral vertrouwen hebben in jezelf als ouder. Vertrouwen hebben in je vader- of moedergevoel. Zeker als je het even niet meer weet en je onzeker voelt!

Vertrouwen op je eigen gevoel

Dan helpt lezen over en informatie inwinnen bij anderen niet zoveel, want wie kan je met woorden uitleggen wanneer je kindje huilt omdat hij/zij moet ontladen, en wanneer ze ‘gewoon’ honger hebben of moe zijn? Dat kan alleen jij door op je gevoel te vertrouwen dat jij je kindje het allerbeste van allemaal kan aanvoelen en daardoor weet wat hij/zij nodig heeft.

Wat kan je als ouder doen bij ontladingshuilen? 

Als je aan alle fysieke behoeftes hebt voldaan (drinken, schone luier, slaap, comfort) en je het gevoel hebt dat je je baby huilt omdat hij/zij even wat spanning moet kwijtraken, zijn er wel een paar dingen die je kan doen die daarbij helpen:

-Onthoudt dat ontladingshuilen eigenlijk verwerken van spanning is. Net zoals bij volwassenen, is het voor je baby ook fijn om daar ruimte voor te krijgen. Anders wordt die spanning opgekropt en zet die spanning zich vast in het lijfje. Het vraagt van jou als ouder om er gewoon even ‘zijn’ voor je kindje en ruimte te geven aan het huilen. Fysiek blijf je altijd dichtbij, want je baby ontleent veiligheid en geborgenheid aan jouw aanwezigheid. Dus hou je baby altijd in je armen, maar geef emotioneel wel ruimte aan het huilen.

baby in armen moeder

-Probeer niet om het huilen zo snel mogelijk te stoppen, bijvoorbeeld door toch nog maar een keer proberen om het te voeden, terwijl je eigenlijk wel weet dat het geen honger heeft. Dat is lastig, want je voelt je zo machteloos en vaak onzeker! Accepteer het huilen en probeer voor jezelf te bedenken dat je alle fysieke behoeftes hebt voldaan en dit dus iets is wat je kindje emotioneel nodig heeft. Vaak zie je ook dat als je als ouder die emotionele behoefte vervuld, er weer meer ontspanning komt en je baby daarna wel de rust heeft om te drinken of slapen.

– Blijf emotioneel verbonden met je kindje. Soms vind je het als ouder zó moeilijk om het huilen te horen, dat je emotioneel wat afstand gaat houden, bijvoorbeeld door ergens anders aan te denken. Dat kan je baby voelen, omdat je lijf dan automatisch wat verstrakt. Héél subtiel, maar wel voelbaar voor je baby. Probeer er voor je kindje te blijven zijn. Laat je baby voelen dat je zijn/haar emoties kan dragen, zonder daarbij zelf overstuur te raken. Als je die intentie in je lijf hebt, breng je dat ook over op je kindje.

-Zoek een rustige plek op voor je baby én voor jezelf. Een plekje waar weinig prikkels zijn en waar jij je comfortabel en rustig voelt.

-Huilen gaat vaak met horten en stoten, net als dat zo is als je zelf huilt. Dat komt er vaak ook niet in één lading uit, maar gaat soms met golven. Schrik niet als je denkt dat je baby bijna klaar is met huilen en er komt nog een golfje. Het is normaal en het hoort erbij. Als jij maar bij je kindje blijft en je kan je rust overbrengen, komt het echt goed.

vader en kind ontspannen newborn baby

-Als je partner er is, kan hij je natuurlijk bij al deze punten helpen. Hij hoeft er zeker niet machteloos bij staan te kijken! Dan kan hij doen door eigenlijk hetzelfde te doen als jij voor je baby doet. Door er emotioneel voor jou te zijn, dragen jullie het samen en hoef je het niet allemaal alleen te doen.  En ook praktisch kan hij natuurlijk helpen om een fijne plek voor jullie te creëren en alle externe prikkels (telefoon, de deurbel, het avondeten,..) even op te vangen. Of je gooit de rollen natuurlijk even om!

Als ontladingshuilen een gewoonte wordt

In onze huidige wereld, vol met prikkels en waarin we veel van jonge ouders en baby’s verwachten, ervaart bijna elke baby wel eens te veel prikkels.  Maar we moeten ook uitkijken dat ‘ontladingshuilen’ geen gewoonte wordt wat zich elke dag herhaalt. Dan is het een goed idee om te kijken wat maakt dat je kindje het nodig heeft om elke dag te ontladen. Welke prikkels maken dat je baby stress opbouwt gedurende de dag?

Dat kunnen externe factoren zijn, bijvoorbeeld te veel geluiden of te veel handen waarin een kindje gedurende de dag aan wordt blootgesteld. De behoefte aan ontladen kan ook liggen in de relatie tussen ouder en kind, bijvoorbeeld als je baby de spanningen die jij voelt onbewust mee krijgt. Het is makkelijk gezegd, maar toch hoef je je daar echt niet schuldig over te voelen, want iedere ouder voelt zich namelijk wel eens gestrest. Dat is inherent aan iets nieuws meemaken, dat gaat niet zonder hobbels en een beetje stress. Het is alleen goed om je daar van bewust te zijn, zodat je keuzes kan maken die jou gaan helpen om zelf ook wat meer rust te ervaren in deze nieuwe situatie. En als het nodig is hulp te zoeken als je merkt het jou, en je kindje, belemmert om weer te kunnen ontspannen en te genieten.

Dus áls het gebeurt, is het fijn om te weten wat er aan de hand is en dat je baby en jij samen voelen dat jullie dit aan kunnen en het er mag zijn, maar het is vooral ook fijn om te gaan leren aanvoelen welke factoren maken dat je kindje zich kan ontspannen en niet zoveel stress opbouwt.

Bewust worden van het contact tussen jou en je kind

In de haptonomie staat het gevoelde contact tussen mensen centraal. Dat gaat soms over hele subtiele dingen, bijna onzichtbaar voor het oog maar o zo voelbaar in het lijf. Ik leer ouders om zich daar meer bewust van te zijn en laat ze voelen hoe ze dat kunnen inzetten in het contact met hun baby of kind. En hoe ouders dat samen kunnen doen, door er voor elkaar te zijn en elkaar aan te vullen, ieder met eigen kwaliteiten. Met als resultaat een kindje wat zich meer begrepen en emotioneel gezien voelt en meer rust ervaart.