Vrouwen

Haptotherapie: meer balans en minder moeten

Westlanders zijn over het algemeen vrij nuchter: “Niet lullen maar poetsen”. Je moet wel doodziek zijn, wil je je werk bellen dat je niet komt of toegeven dat je hulp nodig hebt. Ik heb zelf ook met vallen en opstaan geleerd hoe je je mentaliteit van aanpakken kunt behouden en toch meer balans kan gaan ervaren. Haptotherapie is wat mij betreft geen geitenwollensokkenclub, maar een therapie die je helpt om met beide benen op de grond te staan en te voelen wat er dan gebeurd. 

Waar kan haptotherapie je bij helpen? 

Haptotherapie is bij uitstek geschikt als je bijvoorbeeld:

  • kampt met stress, overbelasting en burn-out
  • depressiviteit
  • rouw en verlies
  • medisch onverklaarbare lichamelijke klachten
  • traumatische ervaringen
  • je je niet meer als jezelf voelt
  • opnieuw balans in je leven moet zoeken

Klachten kunnen komen doordat je langere tijd niet goed geluisterd hebt naar de signalen die je lijf je geeft. Misschien heb je nog nooit echt ervaren hoe het is om je lijf te voelen. Dan denk je vooral heel veel na. Of er is iets gebeurd waardoor je uit balans bent. Je merkt soms ook dat het contact met anderen op bepaalde vlakken niet goed loopt. Dat je bijvoorbeeld vaak over je grenzen heen gaat of je moeite hebt om écht jezelf te kunnen zijn. 

Alle ballen in de lucht moeten houden

Zeker vrouwen nemen tegenwoordig een hoop hooi op hun vork: een leuke baan, sporten, huishouden, tijd voor vrienden maken. Misschien heb je kinderen en oh ja, je partner wil af en toe ook nog wat aandacht.. of misschien moet je het zelfs wel alleen doen. 

moeder houdt kind vast bij zonsondergang op het strand

Er moet ook vaak heel veel en we zijn niet zelden onze grootste criticus. Er blijft weinig tijd over om te voelen wat jou past: Wil ik dit nu eigenlijk wel of niet en doe ik het alleen omdat het van mezelf moet of het van mij wordt verwacht? En waar gaat mijn vuurtje nu echt van branden? Door alle ballen in de lucht te moeten houden, kom je soms nauwelijks meer toe aan jezelf. Wie ben ik en wat heb ik nodig? 

Wat kan haptotherapie jou brengen

Als haptonoom werk ik met de combinatie van een gesprek, oefeningen waarin je nieuwe ervaringen krijgt aangeboden en de fysieke aanraking op de behandelbank.

Door aanraken kan je je eigen lijf beter voelen en komt er rust terug in je lijf. Soms ervaar je door je eigen lijf te voelen wat je al die tijd al aan spanning en emoties hebt proberen te onderdrukken. En hoeveel energie en levenslust je dat al die tijd heeft gekost. 

Figuur_Marloes_Timmers_Haptotherapie_Vrouwen

In de oefeningen ervaar je hoe je nu in het leven staat en hoe het ook zou kunnen. Je krijgt de tools in handen om adequaat te reageren op de signalen van je lijf. Dat is de meerwaarde van haptotherapie: niet alleen praten, maar ook praktisch ervaren hóe het anders kan!

Want vaak weet je wel wat je anders zou moeten doen, maar lukt het je nog niet om die verandering zelf te maken.

Het behulp van haptotherapie leer je zelf weer een evenwicht te vinden en weet je ook wat je kan doen als je weer even uit balans dreigt te raken. Met meer rust en vitaliteit, zodat je meer kan genieten van het leven!

Wil je meer weten over haptotherapie? Lees dan mijn blogs of kijk op de website Haptotherapie op de kaart