In de tijd dat je in je puberteit terecht komt tot je volwassenen bent, gebeurt er ontzettend veel met je. Je verandert fysiek en emotioneel, je gaat emotioneel hele andere dingen beleven, je wil of moet steeds een beetje meer zelfstandig worden en sociaal gezien veranderd er ook vaak een hoop tussen jou en anderen.
Je gaat andere dingen beleven en die periode kan heel intens zijn.
Het is ook een periode waarin je je soms in de war en onzeker kan voelen. Je voelt je niet altijd begrepen en begrijpt jezelf soms ook niet. Je wilt jezelf zijn, maar ook ergens bij horen. Je kan vragen hebben, zoals: Wie ben ik en mag ik mezelf zijn? Vinden anderen me wel leuk als ik laat zien wie ik echt ben? Wat wil ik nu zelf en welke keuzes mag ik daarin maken?
Soms maken de dingen die je hebt meegemaakt het extra lastig. Bijvoorbeeld: je ouders zijn uit elkaar gegaan, je hebt iemand verloren, je bent gepest op school, je hebt een nare ervaring met een jongen gehad, je bent seksueel misbruikt..
Het maakt niet uit of je het populairste meisje van de school bent of je denkt dat niemand jou ziet staan. Iedereen heeft wel eens problemen, en zeker in de puberteit en jongvolwassenheid voelt iedereen zich wel eens (of heel vaak) onzeker en eenzaam.
Je merkt bijvoorbeeld dat je:
– veel piekert
– moeite met slapen hebt
– een paniekerig gevoel hebt
– veel spanning in je lijf voelt en moeilijk kan ontspannen
– klachten als buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid hebt
– vaak boos, bang, verdrietig of alleen voelt (of juist niets meer voelt)
– het soms niet zo ziet zitten
Sommige meiden proberen die nare gevoelens (onbewust) te onderdrukken. Dat doen ze door zichzelf pijn te doen, te doen alsof ze nergens meer om geven, of door alles onder controle te willen houden (o.a. perfectionisme/faalangst, veel met eten of uiterlijk bezig zijn).
Als je de nare gevoelens probeert te onderdrukken, onderdruk je ook de fijne gevoelens. Soms kan je daardoor ook niet meer zo goed de band die je altijd met je ouders en vriendinnen had voelen en trek je je daardoor helemaal terug of probeer je dat op te vullen met alcohol, drugs en seks.
Met behulp van haptotherapie kan je ervaren dat het oké is om die nare dingen te voelen. En je leert daar op een gezonde manier mee om te gaan, zodat er ook weer ruimte komt voor die fijne gevoelens.
In mijn praktijk kan je praten over hoe je je voelt. En ik zal je helpen om dat te verwoorden. Of niet, als je dat niet wilt. Dan zoeken we andere manieren zodat jij je kan uiten, juist ook als je dat zo moeilijk vind of je verhaal te pijnlijk voelt om te vertellen. We kijken waar jij je prettig bij voelt. Haptotherapie helpt je om alles weer wat duidelijker te krijgen en weer meer rust te ervaren.
Bij de een is een steuntje in de rug voldoende om weer lekker verder te gaan, de ander heeft meer meegemaakt of meer zorgen en loop ik wat langer met je mee. Alles is oké.