Regie ervaren tijdens je bevalling

Marloes Timmers

Geschreven door Marloes Timmers

Afgelopen week zag ik een advertentie op facebook over hoe je controle kan behouden tijdens je bevalling. Maar als je iets niet kan plannen en controleren, is het je bevalling wel, weet ik als zwangerschapsbegeleider en inmiddels met drie persoonlijke ervaringen rijker. De advertentie was waarschijnlijk niet zo bedoelt, maar de titel was wel wat ongelukkig gekozen.

Op je eigen manier bevallen

Bij mijn eerste zwangerschap deed ik een yogacursus. Hartstikke leuk, met andere meiden een uurtje in de week relaxen. Daar leerden we ook de ‘roos-ademhaling’ die je kan gebruiken tijdens de weeën. Alsof je een rozenblaadje zachtjes weg puft. Ook had ik gelezen over het gebruik van aromatherapie voor de ontspanning bij de bevalling, dat leek me wel wat. Toen ik dat vertelde aan mijn vriendinnen die al kinderen hadden, moesten zij weer hard om mij lachen. Het idee dat je daar nog behoefte aan hebt tijdens de weeën, vonden zij hilarisch. Ik dacht toen nog eigenwijs, dat moeten jullie weten, maar ik ga het op mijn eigen manier doen!

Weeënstorm

En ik heb het ook op mijn eigen manier gedaan. Maar dat leek in de verste verte niet op wat ik bij mijn eerste bevalling had voorgesteld. Uiteindelijk ben ik niet in het ziekenhuis, maar in een paar uur tijd thuis bevallen. Al snel kwam ik in een weeënstorm. Aan de roosademhaling heb ik nooit meer gedacht en alleen al aan de gedachten van geuren om me heen, werd ik spontaan misselijk. Het liep allemaal anders dan waar ik me op had voorbereid, en toch was één van de meest bijzondere ervaringen van mijn leven.

Loslaten van controle

Nog zo’n voorbeeld: Een van mijn vriendinnen is net van haar kindje bevallen. Ze wilde heel graag een natuurlijke thuisbevalling zonder pijnbestrijding en had zich door middels van cursussen en boeken goed voorbereid op haar bevalling. Uiteindelijk is ze in het ziekenhuis bevallen met medicatie en een spoedkeizersnede. Wij als vriendinnen wisten allemaal dat dat heftig geweest moest zijn en helemaal niet zoals ze het zich had voorgesteld! Maar toen ze erover vertelde, leek het wel de mooiste bevalling van de hele wereld. 

Kortom, het gaat er dus niet alleen om dat je je goed voorbereid op je bevalling, maar dat je vooral ook kan toegeven aan het feit dat je misschien even alle controle kwijt raakt en daarin toch rustig en bij jezelf kan blijven. Dàt maakt uiteindelijk dat je met een goed gevoel terug kan kijken naar je bevalling en niet of alles volgens jouw plan is verlopen. Sterker nog, als je tijdens je bevalling heel erg de controle wil houden en vooral nadenkt over wat er allemaal gebeurt, verstoor je het natuurlijke proces van baren.

Voorbereiden op de geboorte van je kind

haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Zeg ik nu dat het geen zin heeft om je voor te bereiden op je bevalling? Nee, zeker niet! Je inlezen in wat er allemaal mogelijk is en samen met je partner bespreken waar jullie het meest fijn bij voelen, helpt om met vertrouwen je bevalling tegemoet te gaan. Hierdoor weten jij en je partner ook bij welke situaties jij het meest kan ontspannen, waardoor hij (of zij) jouw steun en toeverlaat kan zijn en kan zorgen voor de juiste sfeer, juist óók als het anders loopt dan je had bedacht. Dat kan je een gevoel van regie over je eigen bevalling geven, wat iets anders is dan dat je graag zou willen dat je bevalling volgens een voorop gesteld plan verloopt.

Ook als alles anders gaat, kan je nog steeds het gevoel blijven houden dat het jouw bevalling is, waarin je de dingen doet die voor jou goed voelen. Het gevoel hebt dat je eigen regie over je bevalling hebt, is erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de vrouwen die bevielen van hun eerste kind, ongelukkig zijn met de manier waarop de bevalling is verlopen. Dat kan véél beter! 

Maar hoe hou je eigen regie als je je bevalling niet van tevoren kunt plannen?

Eigen regie hou je door je eigen gevoel te volgen. Er kunnen allerlei dingen gebeuren, maar als jij bij jezelf kan blijven en daarin rust kan vinden, ondanks alle pijn en misschien zelfs drukte om je heen, blijf je het gevoel houden dat het jouw bevalling is en dat het niet overgenomen wordt door anderen om je heen. Dat is heel belangrijk voor het gevoel dat je uiteindelijk overhoudt aan je bevalling en de geboorte van jullie kind. Veel vrouwen die ik spreek (en dat zijn er een hoop want alle vrouwen praten graag over hun eigen bevalling 😉), hebben achteraf spijt van iets, omdat ze iets (moesten) doen wat tegen hun natuurlijke neiging in ging. Eigen regie ervaren heeft dus vooral ook te maken met je eigen gevoel mogen volgen. En tegelijkertijd moet daar ook de mogelijkheid voor zijn, dus is het extra belangrijk dat je partner aanvoelt wat goed voor jou is en hij daar ook voor kan gaan staan!

haptonomische zwangerschapsbegeleiding geboorte

Rol van de partner

Als partner heb je daarom een ontzettend belangrijke rol bij de bevalling. Jij kent je vrouw namelijk het allerbeste! Jij kan zien of je vrouw in een goede flow zit en of het haar lukt om de pijn toe te laten en op te vangen. Of het tegenovergestelde: dat ze gespannen is en het haar niet lukt om in haar eigen cocon te gaan zitten. Jij kan er voor zorgen dat je vrouw zoveel als mogelijk haar eigen natuurlijke impulsen kan blijven volgen en er geen dingen gebeuren die tegen die neiging indruisen. Daar mag je soms best kritisch in zijn. En daar moet je ook stevig voor in je schoenen staan! En combinatie van goed voorgelicht worden én kunnen aanvoelen hoe het met je vrouw gaat, is daarbij essentieel.

Helaas gebeurt het nog vaak dat er (medisch niet noodzakelijke) dingen gebeuren waardoor ze haar natuurlijke ingeving niet kan volgen. Je hebt dan de taak om de omgeving te creëren waarin jouw vrouw het beste kan ontspannen. Dat betekent niet alleen dat je voor haar kan opkomen in een situatie waarop ze op haar meest kwetsbaar is, maar dat je haar ook weer naar haar binnenwereld kan terug gidsen, zodat ze zelf ook weer contact krijgt met haar eigen lijf en voelt wat ze kan doen om de pijn te verzachten en weer in die goede flow te komen. 

En ook als medisch handelen nodig is, kan zelfs een paar seconden wachten tot je vrouw de tijd heeft gekregen om daarin te schakelen en mee te bewegen (letterlijk en figuurlijk), enorm helpend zijn om achteraf positief op de bevalling terug te kunnen kijken. 

Als je kan zien en voelen hoe het met haar gaat, omdat je een lijntje met elkaar hebt, is het ook makkelijker om voor haar op te komen als er dingen gebeuren die jullie niet van tevoren hadden verwacht of besproken.

Jij als zwangere

Als je op het punt staat te bevallen, kunnen er allerlei dingen om je heen gebeuren; je kan aangesloten zitten aan apparaten, mensen kunnen in en uit je kamer lopen, je moet misschien zelfs in een ambulance vervoerd worden, enzovoorts. Als jij je kan focussen op je eigen lijf en je eigen gevoel én je voelt de steun van je partner, kan dat allemaal naar de achtergrond verdwijnen. 

Maar ook als je in je eigen rustige omgeving je weeën opvangt, is het belangrijk om een plek in jezelf op te zoeken waarin je je wat afsluit voor je omgeving en waarin je je lijf kan verzachten en de weeën kan opvangen, in plaats van stress en spanning op te roepen. 

zwangerschapshaptonomie

Op die manier hou je het gevoel dat je zelf eigenaarschap en regie hebt over je bevalling, in welke situatie je dan ook op dat moment zit. Als je dan een lijntje kan houden met je kindje en je partner, dan kan je, ondanks dat het misschien anders loopt dan je zou hopen, een prachtige ervaring overhouden aan de geboorte van je kind. Want dat hebben jullie samen gedaan!

Ook ervaren hoe je dicht bij jezelf kan blijven?

Als jullie tijdens de zwangerschap willen ervaren hoe je bij jezelf kan blijven en hierdoor meer regie te ervaren, kan zwangerschapshaptonomie een mooie manier zijn om hier meer handvaten voor te krijgen. Tijdens de ontmoetingen ervaar je o.a. hoe je als zwangere dicht bij jezelf kan blijven, zelf invloed kan uitoefenen op je eigen welbevinden, de pijn kan opvangen en je kindje de ruimte kan geven om geboren te worden.

Als partner leer je, naast hoe je je kindje in de buik van je vrouw kan uitnodigen om contact met je te maken, een timmermansoog te krijgen voor hoe je vrouw in haar lijf zit. Draagt ze jullie kindje in haar midden of zeult ze het mee als een ballast? Ervaart ze spanning in haar lijf? Kan ze een nieuwe balans vinden tussen rust en activiteit? Tijdens haptonomische zwangerschapsbegeleiding leer je hoe jij als partner haar kan helpen om die rust in haar lijf terug te vinden en weer wat meer ruimte te maken voor jullie kindje en haar eigen comfort. Het mooie aan zwangerschapshaptonomie is dat jij de tools in handen krijgt om dat waar te nemen bij je vrouw en haar daarin actief te kunnen helpen! Al die dingen helpen haar uiteindelijk ook bij de bevalling om rust te vinden, zodat jullie uiteindelijk samen met een hele mooie herinnering kunnen terugkijken op de geboorte van jullie kind!

En wil je ook zulke mooie geboortefoto’s? Neem dan eens contact op met Lisa van Leersum van Handjes & Voetjes fotografie in Naaldwijk!

Plein van Welzijn | Marktplein 5 | 2691 BV ‘s-Gravenzande | 0617230192 | info@marloestimmers.nl