Vrouwencirkel

Sinds het begin van mijn praktijk komen er hoofdzakelijk vrouwen naar mij toe. Ieder met een eigen verhaal, en toch ook veel gedeelde ervaringen en gevoelens. Vaak ervaringen en gevoelens waarvan zij zelf denken dat dat heel raar of gek is. Ik heb in mijn praktijk inmiddels al zo vaak een vrouw horen zeggen:

“Je zal het wel gek vinden, maar…”

“Ik zal vast wel de enige zijn…”

“Ik voel me zo alleen…”

“Ik schaam me zo…”

“Anderen kunnen het wel, waarom ik niet…”

Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet alleen individueel met vrouwen moest werken, maar dat ik deze vrouwen bij elkaar wilde brengen. De overtuiging in mij werd steeds sterker: Als jullie met elkaar zouden praten, dan zou je voelen wat ik ervaar:

Ik vind het niet gek, want je bent niet de enige. Je hoeft je nergens voor te schamen. Anderen kunnen het ook niet. En er zijn duizenden andere vrouwen die zich in jou herkennen!

Ik vertel deze boodschap keer op keer in mijn praktijk. Maar de kracht van een groep vrouwen die ervaringen, gevoelens en emoties met elkaar delen is zoveel sterker dan één.

Ik ging steeds meer lezen over het vrouw-zijn. Ik wist dat ik, naast het therapeutschap, vrouwen samen wilde brengen, alleen nog niet goed hoe. Totdat ik in een boek las over vrouwencirkels. Dat was precies wat ik voor ogen had! Een paar dagen later had ik me ingeschreven voor een training om te duiken in het hoedsterschap.

Ik voel echt in elke vezel in mijn lijf dat ik dit moet doen: vrouwen samenbrengen op een veilige plek, waardoor we kunnen delen, helen en eigen kracht kunnen hervinden.

Voel jij in elke vezel in je lijf dat dit niet voor niets op jouw pad is gekomen?