Zwanger

Net als ieder ander, hoop je dat je zwangerschap een bijzondere, verwachtingsvolle periode in je leven is. Tegelijkertijd weten we ook dat dat in lang niet alle gevallen zo is. De aanloop naar, tijdens of na de zwangerschap kan ook ontzettend stressvol zijn. 

Haptotherapeutische begeleiding kan in deze periode een belangrijke rol spelen wanneer je merkt dat je niet onbevangen in de zwangerschap kunt staan of kunt genieten van je kindje omdat je zo veel spanning in je lijf hebt.

Zwanger willen worden

Soms is de wens heel groot, maar lukt het niet om zwanger te worden. Je gaat een tijd in van veel onzekerheid, iedere cyclus weer. Veel lichamelijke onderzoeken, veel pijn en verdriet. Ook je relatie heeft het vaak zwaar te verduren. Je probeert je af te sluiten van al het verdriet en de nare behandelingen. Je focust je op het einddoel. Er gebeurt zo veel, dat je eigenlijk ook nauwelijks tijd hebt om dat allemaal een plek te geven. En in al die onzekerheid kan je jezelf ook een beetje kwijtraken.

Veel vrouwen voelen zich meer gespannen, zijn het vertrouwen kwijt en hebben vaak depressieve gevoelens. Tijdens haptotherapie is er ruimte voor al deze gevoelens, zodat je uit de stressmodus komt. Het helpt je bij jezelf te blijven, verbinding te houden met je partner en aanwezig te blijven in je lijf; daar waar je zo graag een kindje wilt ontvangen. 

Zwanger zijn

Een zwangerschap kan allerlei dingen oproepen, zoals gevoelens van onzekerheid, herinneringen van vroeger (o.a. seksueel misbruik, abortus), ervaringen van een eerdere zwangerschap, bevalling of verlies van een kindje..

Veel vrouwen en stellen komen in de praktijk voor haptotherapeutische begeleiding omdat zij merken dat ze niet onbevangen in hun zwangerschap kunnen staan. Ze ervaren vaak veel spannings- en angstklachten. 

Voorbeelden uit mijn praktijk: 

  • Je leeft toe naar elke nieuwe echo, om daarna te merken dat je er nog steeds geen vertrouwen in durft te hebben.
  • Je hebt moeite om je aan je kindje te hechten, omdat je bang bent dat het niet blijft en de pijn van (opnieuw) verliezen te groot voelt.
  • Je voelt je schuldig tegenover het kindje wat niet mocht blijven.
  • Je maakt je heel veel zorgen over de gezondheid van jezelf en je kindje. Soms heb je daardoor een grote behoefte aan controle. 
  • Je hebt moeite met je veranderende lijf of merkt dat je er te weinig rekening mee houdt waardoor je jezelf voorbij loopt (thuis&werk).
  • Je hebt weinig vertrouwen in jezelf en de kracht van je lijf.
  • Je ervaart veel spanning (angst) als je denkt aan de bevalling.
  • Er zijn complicaties, waardoor je een onzekere tijd in gaat.
Juist dan ben je welkom voor individuele begeleiding, samen met je partner of alleen. Zo kan angst en verdriet ruimte maken voor vertrouwen.
 
Bijna alle vrouwen voelen na de eerste afspraak al een last van hen afvallen. En als de partner (deels) bij de afspraken is, voelen zij zich meer verbonden met hun partner en voelt het meer ‘samen’.
 
 

Tijdens en na de bevalling

Soms zijn er tijdens of na de zwangerschap, bevalling of de eerste periode met je baby gebeurtenissen die een traumatische herinnering achter laten.

Bijvoorbeeld een heftige bevalling, situaties waarin je je alleen of onbegrepen hebt gevoeld, complicaties bij jou of je baby, een miskraam, vroeggeboorte of overlijden. 

Tijdens zo’n gebeurtenis zijn jouw emoties soms te groot om te kunnen dragen. Vaak is er op dat moment ook geen ruimte voor omdat je al je kracht nodig hebt om te door te kunnen gaan. Je lijf beschermt je op dat moment.

Pas later merk je wat het met je heeft gedaan. Je kan bijvoorbeeld merken dat je veel spanning in je lijf houdt, je telkens terugdenkt aan die gebeurtenis of periode, snel in de stress schiet of het lastig vindt om er écht over te praten. Je kan ook depressieve gevoelens krijgen en je terugtrekken in je schulp, waardoor het ook lastig is om je band te voelen met anderen, bijv. je kindje, partner of vriendinnen.  

Eigenlijk geeft je lichaam dan aan dat deze ervaringen nu tijd en aandacht nodig hebben. Ook daar kun je voor bij mij terecht. In alle rust en op jouw tempo kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt om te kunnen dragen wat er is gebeurd en weer rust te vinden in je lijf. 

Meer weten? 

Mijn collega Gert Klabbers heeft een aantal publicaties geschreven naar aanleiding van onderzoek: 

Als haptotherapeut met de specialisatie Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt ik mij specifiek op de begeleiding van zwangeren en hun partners waarbij de zwangerschap of bevalling anders loopt dan gehoopt of op een andere manier stress en spanning speelt. Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Lees dan verder.

Anderen over begeleiding tijdens en na de zwangerschap

Mijn man en ik hebben heel fijne zwangerschapsbegeleiding gehad afgelopen periode. Marloes is kundig, betrokken en weet je direct op je gemak te stellen. Doordat 'voelen' en contact maken (met het kindje in de buik/je zwangere lijf/elkaar) hier centraal staat, onderscheidt de begeleiding zich van de meer reguliere zwangerschapscursussen. Er komt vaak een hoop op je af als je een kindje verwacht, dus 'uit je hoofd, in je lichaam' is dan extra waardevol om meer rust te ervaren. We raden Marloes zonder twijfel aan!
Daphne, 31 jaar
Ik zag op tegen de bevalling en vond het hele zwanger zijn eigenlijk helemaal niet zo leuk. Als ik terug dacht aan mijn eerste bevalling, raakte ik in paniek. Toen ben ik naar Marloes gegaan. Op de bank kon ik voelen dat ik op mijn werk veel te ver over mijn grenzen was gegaan en ik die energie eigenlijk heel hard nodig had. Ook hebben we het over mijn eerste bevalling gehad. Dat hielp om meer rust in m'n hoofd te krijgen en ik merkte dat ik weer meer kon ontspannen. Ik ben ontzettend blij dat ik uiteindelijk op die manier mijn verlof ik kon gaan!
Nienke, 37 jaar
Ik kwam bij Marloes toen ik zwanger was van ons tweede kindje en eerder een kindje had verloren. Toen ik weer zwanger was, merkte ik dat ik niet echt van deze zwangerschap kon genieten en bang was dat het weer fout zou gaan. Door op de bank bij Marloes te voelen welk verdriet er nog zat en waar ik bang voor was, kon ik daarna wel echt mijn kindje voelen en daarmee contact maken. Ik kon daar eindelijk van genieten, in plaats van alleen uit te kijken naar de bevalling, zodat ik mijn kindje in m'n armen zou hebben"
Annemarie, 30 jaar

Niet alleen fysiek maar ook emotioneel is het ook wennen na je bevalling: je kindje zit niet meer in je buik, geen 24/7 meer ‘samen’. Voor de één een bevrijding, voor de ander een gemis. Zeker als je het gevoel van samen mist, kan het buik- en bekkengebied lange tijd nog niet helemaal als ‘van jou’ voelen.

Dat kan ook zo zijn als te vroeg bent bevallen, je een snelle bevalling hebt gehad of een bevalling….

Als je baby te veel prikkels heeft gehad, is het voor hen ook belangrijk om te kunnen ‘ontladen’. Huilen is dan voor hen een manier om zich te ontdoen van de opgestapelde stress. Dat huilen is anders dan het huilen als baby’s bijvoorbeeld moe zijn of honger hebben.
Het verschil leren horen vraagt tijd om je baby te leren kennen én vooral vertrouwen hebben in jezelf en je vader- en moedergevoel.
Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kan doen die daarbij helpen!

Bevallen is loslaten. Loslaten van je controle over je lijf, loslaten van gêne, loslaten van de pijn, en uiteindelijk ook loslaten van je kindje om geboren te kunnen worden..
En voor controle komt iets anders in de plaats: vertrouwen. Vertrouwen in je eigen lijf die weet wat het moet doen, vertrouwen op de kracht die je als vrouw in je hebt en vertrouwen in je mensen om je heen die voor je zorgen op het moment dat je op je allerkwetsbaarst bent. Maar hoe doe je dat nu?

Prinses Julianastraat 12 | 2671 EJ Naaldwijk | 0617230192 | info@marloestimmers.nl