Zwanger

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Tijdens de zwangerschap is haptonomische zwangerschapsbegeleiding mogelijk, ook wel zwangerschapshaptonomie genoemd. Bij zwangerschapshaptonomie draait het niet alleen om voorlichting, maar vooral om contact. Tegenwoordig weten we dat een baby in de buik al veel gevoelservaringen op doet. Die ervaringen leggen een blauwdruk voor hoe hij/zij het contact met de buitenwereld, en in het specifiek het contact met zijn of haar ouders ervaart. De tastzintuig is zelfs één van de eerste dingen die een baby in de buik ontwikkelt! 

Wat kan je verwachten  van zwangerschapshaptonomie?

Al ruim voor de geboorte kunnen jullie als ouders een band opbouwen met je baby. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding begint meestal rond de 20e week, als jullie de bewegingen van jullie baby kunnen voelen. Gewoonlijk zijn er vijf bijeenkomsten tijdens de zwangerschap en één na de geboorte, als jullie baby rond zes weken oud is. Elke bijeenkomst behandelen we een bepaald thema, waarbij we natuurlijk genoeg vrijheid hebben om dit aan te passen aan jullie wensen en vragen. 

Figuur_Marloes_Timmers_Haptonomische _zwangerschapsbegeleiding

De begeleiding wordt individueel gegeven. Dit is een wezenlijk verschil met andere zwangerschapscursussen: haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een intieme, ontspannen manier om even tijd en rust te nemen om met elkaar stil te staan bij deze zwangerschap en jullie kindje. Niet alleen je kindje in de buik voelen, maar ook ervaren dat de manier waarop je aanraakt, van invloed is op de wijze waarop je kindje ook in de buik al actief contact zoekt met jullie! Ook de betrokkenheid van de aanstaande vader is anders dan in andere zwangerschapscursussen. Er is veel aandacht voor hoe jullie beiden op verschillende manieren contact kunnen maken en hoe de vader de moeder actief kan steunen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Onderwerpen die aan bod komen bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding:

  • Samen affectief contact leren maken dat afgestemd is op het kindje in de buik: je baby leren kennen en ervaren dat hij/zij ook met jullie contact maakt;
  • Rust ervaren in je zwangere lijf: ervaren hoe je de lichamelijke spanning in je lijf en rondom je baby kan verzachten en hoe je partner je daarbij kan helpen;
  • Ruimte maken in je lijf om je baby op een comfortabele manier te dragen en hoe je partner daar op kan letten en je bij kan helpen;
  • Samen voorbereiden op de bevalling: welke bevalhoudingen kunnen je helpen de weeën op te vangen, hoe je kunt omgaan met (angst voor de) pijn, hoe je vertrouwen ervaart in je eigen lichaam, hoe je partner rust en vertrouwen kan uitstralen waardoor hij je kan bijstaan bij de bevalling en hoe je als stel regie houdt over de bevalling. 
  • Affectief contact met je baby na de geboorte: aandacht voor de manieren waarop je je baby kan aanraken en dragen en hoe je baby met jou communiceert.

Basis voor de rest van je leven

haptonomische zwangerschapsbegeleiding contact tussen vader moeder en newbornAls ouders kan je je ongeboren baby laten voelen dat er ruimte voor hem of haar wordt gemaakt, dat het welkom is en het contact tussen jullie warm en afgestemd is op zijn/haar behoeftes. Hiermee geef je je kindje al iets heel waardevols mee wat het de rest van zijn/haar leven als basis mee kan dragen. Na de geboorte merk je dat aan de manier waarop je baby zijn/haar lijfje ervaart en het contact dat je met je baby voelt. Jullie kennen elkaar immers al!

Voor of tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het fijn om soms even bewust stil te staan bij deze bijzondere tijd in je leven. Tegelijkertijd kan een zwangerschap ook heftige emoties met zich meebrengen en allerlei dingen oproepen, zoals gevoelens van onzekerheid, herinneringen van vroeger of ervaringen van eerdere zwangerschappen. 

zwangere vrouw met blote buik

Als je merkt dat deze dingen je bezig houden, je daar angstig, verdrietig of onzeker van wordt, dan kan het een goed idee zijn om daar al voor een (nieuwe) zwangerschap of bevalling bewust mee bezig te zijn. 

In dat geval kan je langskomen voor individuele begeleiding. Zo kan je je goed voorbereiden op de komst van een kleintje en maak je ruimte voor je nog ongeboren baby.

Na de bevalling

Soms gebeuren er tijdens of na de bevalling dingen die een traumatische herinnering achter laten. Een heftige bevalling, complicaties bij jou of je baby, ziekenhuisopnames, je baby die niet gezond of levenloos ter wereld is gekomen. Dat vraagt vaak tijd en aandacht om te doorleven en verwerken. Ook daar kun je voor bij mij terecht.

Meer info? Check de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders!