De zomer van 2022: Ik sta samen met mijn dochter van net 9 jaar onder de douche op de camping in Italië. Ze begint over piemels en plassers. Een plasser: zo noemden we thuis een vagina. Ik probeer daar al een tijdje het woord vagina of vulva voor te gebruiken, want plasser dekt het toch totaal niet. Alsof vagina een te vies en raar woord is om te gebruiken. En je vagina dus vies en raar is. En daar wil ik vanaf, maar de gewoonte om je vagina/vulva een plasser te noemen, is schijnbaar niet zo makkelijk te veranderen.
Piemels wiebelen zo grappig, vind ze (goed punt). “Plassers (vulva’s) zien er gek uit hè”, zegt ze. Een paar jaar geleden had ik daar nog bevestigend op gereageerd in de trant van “Inderdaad, plassers zien er een beetje gek uit”. Maar ik wil me niet meer schamen over een belangrijk deel van mijn lijf, en ik wil al helemaal niet dat mijn dochter dat gaat doen. Dus in plaats daarvan vertel ik waarom de vulva zo mooi is en dat ze er bij elke vrouw weer anders uit ziet. “Wat is dit dan?”, wijst ze naar me. “Ehh, ik denk de schaamlippen”. Nog zo’n stom woord trouwens. En ik word geconfronteerd met het feit dat ik laatst wel een Netflix-serie heb gezien over de vrouwelijke seksualiteit waar de anatomie uitgebreid aan bod kwam, maar ik nu al niet meer met zekerheid weet hoe mijn eigen lichaamsdelen heten. Nog wat werk aan de winkel dus
Schaamte is zo’n normaal gegeven voor een vrouw. Schaamte over je vulva/vagina/yoni, schaamte over je menstruatie, over je sensualiteit en seksualiteit, over je veranderende lijf in de puberteit, na een zwangerschap of gewoon het ouder worden, of schaamte omdat je lijf geen kindje kan (vol)dragen. Schaamte over je emoties, dat je soms een zacht ei bent in situaties wanneer het niet ‘gewenst’ is, en schaamte dat je op je intuïtie vertrouwt en je geen harde feiten hebt om juistheid hiervan aan te tonen.
Allemaal schaamte over aspecten die te maken hebben met het vrouw-zijn. Schaamte zit diep verankerd in vrouwen, al eeuwen worden we geleerd ons te schamen of worden aspecten die horen bij het vrouw zijn (zoals voelen, ervaren, intuïtie) gedenigreerd. We zijn voor veel dingen die waarvoor we ons schamen niet eens bewust, ze zijn zo verinnerlijkt, dat dat onze realiteit is geworden. Waardoor we ons daardoor gedragen als een harde tante. Of vinden dat vulva’s er raar uit zien. Of niet openlijk over onze menstruatie praten, of over onze sensualiteit en seksualiteit, of over wat er tegen onze wil is gebeurd…
Schaamte is een emotie die jouw kracht ondermijnt. Die er voor zorgt dat jij dingen van jezelf afwijst, en je daardoor dus ook niet helemaal in beheer kan nemen en jezelf kan zijn.
Tami Lynn Kent zegt in haar boek Wild feminine:
“Because others use shame to deminish your power, it often arises in association with our greatest assests”.
Prachtige zin vind ik dat. En op heel veel dingen op van toepassing! Ook op je eigen verinnerlijkte schaamtegevoelens (en die van al die generaties vrouwen voor jou). Schaamte heeft als enige middel om jou te laten voelen dat je niet mag zijn zoals je bent. En precies daar ligt jouw kracht: in jouw authenticiteit, je eigen ‘ik’. Het complete plaatje.
Je minder schamen over je vrouw-zijn begint met bewust worden welke schaamtegevoelens jij hebt verinnerlijkt en van welke jij afscheid wil nemen.
Neem eens een moment voor jezelf en schrijf op waar je je allemaal voor schaamt en waardoor jij je voelt afgesloten van (een deel van) je kracht als vrouw. En als je daar aan denkt, waar voel je dat dan in je lijf? Neem de tijd om daar bij stil te staan en dat te voelen. Spreek uit van welke schaamte jij je wil bevrijden en welke kracht je wil herwinnen.
Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle generaties na jou.
Heel veel plezier en moed krachtige vrouw!
Bron en inspiratie: Wild Femine, Tami Lynn Kent (2011)
Netflix: The Principles of Pleasure (2022)
P.S. Er bestaan tegenwoordig een aantal mooie boeken voor jonge meiden, waarin er veel wordt laten zien en uitgelegd. Bijvoorbeeld: Ben je ongesteld ofzo? van Honorata van den Akker & Lieke Smets, of Lekker in je lijf! Voorlichtingsboek. Een eerlijk boek over de vulva van Esther van der Steeg
P.S.2 En ga dan zelf ook eens een kijkje nemen bij alle mooie boeken die de laatste jaren zijn geschreven over het vrouwzijn! En nestel je fijn op de bank met weer eens zo’n heerlijk papieren boek in je handen
Prinses Julianastraat 12 | 2671 EJ Naaldwijk | info@marloestimmers.nl