Veerkracht hervinden als ondernemer
in Coronatijd

Geschreven door Marloes Timmers

Deze blog is op 18 februari 2021 gepubliceerd op Deondernemer.nl

‘Ook als haptotherapeuten schuwen wij het ondernemerschap niet. We willen graag werken en zien grote maatschappelijke knelpunten waarbij wij van waarde kunnen zijn. Maar we mogen niet. En dat wringt.’ Een gastblog van haptotherapeut/orthopedagoog Marloes Timmers.

Handen uit de mouwen steken

Ondernemers staan erom bekend de handen uit de mouwen te steken. Niet bang te zijn om hun kop boven het maaiveld uit te steken en risico’s te durven nemen. Gewend aan wat tegenslag, om onderuit te gaan en weer op te staan. En daar vervolgens het nodige van te leren en er sterker uit te komen.

Het afgelopen jaar heeft echter veel van ons allemaal, en voor ondernemers in het bijzonder, gevraagd. De rek is er al lang uit. Dan is de volgende vraag: hoe ga je daar, zeker ook als ondernemer, mee om? De meesten van ons zijn gewend om op kracht verder te gaan. Niet lullen maar poetsen, en dóór. Niet teveel voelen, maar gewoon doen. Dat werkt als je korte momenten van spanning ervaart en deze stresspieken gevolgd worden door momenten van ontspanning. Dat geeft je de mogelijkheid om daarna weer opnieuw adem te halen waarmee je nieuwe energie op kan doen. Als de dreigende situatie blijft duren, er nauwelijks meer momenten van opnieuw opladen zijn en je blijft op kracht doorgaan, loop je op een gegeven moment met je kop tegen de muur. En dat komt hard aan. Je gaat voelen dat je lijf spanning opbouwt en verkrampt, dat je slechter slaapt, een korter lontje krijgt en je je machteloos, boos of somber voelt.

Hoe om te gaan met druk en onzekerheid?

Ondernemers hebben het afgelopen jaar laten zien dat zij bestand zijn tegen ellendige omstandigheden en toch ook creatief kunnen omgaan met de dingen die zij nog wél kunnen en mogen doen. Maar als de rek er uit is, is de veerkracht weg. Hoe ga je om met die druk en hoe hervind je die veerkracht?

Ook als haptotherapeuten schuwen wij het ondernemerschap niet. We willen graag werken en zien grote maatschappelijke knelpunten waarbij wij van waarde kunnen zijn. Maar we mogen niet. En dat wringt. Evenals bij andere ondernemers en zelfstandigen is bij ons de druk daardoor groot en we weten niet waar het eindigt. Hoe doen wij dat? We zoeken de verbinding met elkaar als beroepsgroep en met mensen om ons heen. De afgelopen dagen hebben wij bijvoorbeeld als haptotherapeuten, die, laat ik eerlijk zijn, soms nog best van mening kunnen verschillen, eensgezind de handen ineen geslagen. De uitkomst is een paginagrote advertentie in de Volkskrant om een signaal te geven aan de politiek. De maatregelen voor ons veranderen zeer waarschijnlijk niet, net zo min als voor vele andere ondernemers. We hebben te maken met krachten van buiten waar we geen invloed op hebben. Die kunnen we niet veranderen. Maar wat wel veranderd is, is de energie die we allemaal voelen omdat we niet weglopen voor wat de situatie met ons doet en daardoor juist weer verbinding met elkaar hebben gezocht. En dat is waar haptonomie om draait: verbinding. Verbinding met je eigen gevoel en verbinding met de mensen om je heen.

Wat veranderd is, is de energie die we allemaal voelen omdat we niet weglopen voor wat de situatie met ons doet en daardoor juist weer verbinding met elkaar hebben gezocht.

We zijn niet puur op kracht verder gegaan, maar hebben ook ruimte gegeven aan de gevoelens die de lockdown bij ons heeft losgemaakt. Omgaan met druk gaat niet om het verzetten tegen de gevoelens die dreiging oproept, maar ze erkennen en kijken hoe je ermee omgaat. Niet langer proberen om die emoties weg te stoppen en er niet voor weglopen. Verzetten tegen emoties geeft verkramping, omgaan met emoties geeft veerkracht. Zeker als je ze deelt. Ruimte geven aan emoties doe je niet alleen met je hoofd, maar vooral met je lijf. Juist omdat je ruimte geeft aan emoties, in verbinding met de ander, worden gevoelens een stuk draagbaarder en lichter. Je lijf en je hoofd komen weer wat meer tot rust.

Als ondernemer en als mens komt er een punt dat je je realiseert dat je je gebukt voelt gaan onder de omstandigheden. Dat het je afsluiten voor de emoties die dat losmaakt niet langer helpend is. Realiseren wat je voelt geeft je de vrijheid om ermee om te gaan op een manier die jou past en die jou wat meer ruimte geeft. Dan overspoelen de emoties en de lichamelijke gevolgen daarvan je niet langer, maar kan je weer regie nemen over je eigen leven. Zo voel je weer grond onder je voeten en ervaar je ook dat verbinding maken energie kan geven!

Marloes Timmers

Marloes Timmers is afgestudeerd als orthopedagoog. In 2013 is zij begonnen met de opleiding Haptotherapie vanuit de behoefte om op een andere manier contact te maken met cliënten. In ‘s-Gravenzande runt zij haar eigen haptotherapiepraktijk.

Plein van Welzijn | Marktplein 5 | 2691 BV ‘s-Gravenzande | info@marloestimmers.nl