Innerlijke vrijheid

Geschreven door Marloes Timmers

Deze blog is geschreven ter nagedachtenis aan Judith van der Laan – van Schijndel

*23 mei 1981                 *7 mei 2022

Judith was één van mijn eerste cliënten toen ik begon met mijn praktijk. Ze had een aangeboren hartafwijking en heeft altijd geweten dat ze niet oud zou worden. Door haar hartafwijking was ze beperkt in haar energie. Ze moest daarom veel laten. Dat was vaak heel moeilijk voor haar, want bij Judith straalde de energie er vanaf. Ze moest zichzelf constant beteugelen.

Soms was ze verdrietig of boos. Ze wilde eigenlijk veel meer doen dan ze daadwerkelijk aankon en dat frustreerde soms. Dat duurde echter nooit lang, want Judith had een hele positieve kijk op de wereld en het leven. Ze keek liever naar datgene wat ze nog wél kon.

Het kleine huisje op de prairie

Judith heeft mij verteld over één van de manieren waarop zij dat deed. Ze had voor zichzelf een eigen wereld gecreëerd. Haar wereld was gebaseerd op “Het kleine huisje op de prairie”, een televisieserie die zich in de 19de eeuw afspeelt op een boerderij in het Wilde Westen. In haar wereld was er een prachtig groen heuvelachtig landschap met dieren, een beekje waar ze naast kon zitten om eendjes te voeren en een huisje waar ze tot rust kon komen in haar eigen schommelstoel. Waarschijnlijk was er nog veel meer om te ontdekken, maar dat had ze me niet verteld.

Het was haar innerlijke wereld waarin zij zich vrij voelde om te doen en te laten wat ze wilde. Waarin zij zich op elk moment van de dag terug kon trekken. Als ze fysiek even niet zoveel aankon of als ze verdrietig was en wenste dat ze meer kon dan op dat moment mogelijk was. Juist dan was dit haar escape en de plek waar ze weer rust vond. 

We lachten er wel eens om, het hele beeld van ‘huisje op de prairie’ vond ik erg grappig. (De eerlijkheid gebied me te zeggen, in het begin mocht ik er geen grapjes over maken, want voor haar was het serious business).

Rust en vrijheid in jezelf creëren

Ik heb veel van Judith geleerd. Ik heb haar beloofd dat ik over haar innerlijke wereld zou schrijven, zodat het als inspiratie kan dienen voor anderen. Innerlijke vrijheid zit namelijk in jezelf. Je hebt niet altijd invloed op de wereld om je heen of de keuze om het leven te leiden zoals jij dat zou willen. Soms heb je niet eens invloed op je eigen lijf, bijvoorbeeld in tijden van ziekte of geweld. Maar alleen JIJ hebt controle over jouw binnenwereld.

Ik heb genoeg cliënten in mijn praktijk die nooit rust ervaren, altijd druk, druk, druk. Of cliënten die met een burn-out thuis zitten. Die heel veel willen, maar niets kunnen. Zij voelen zich daardoor verdrietig, eenzaam en vaak ook heel onrustig en beperkt.
Als je meer rust en vrijheid nodig hebt, kan het helpen om even terug gaan naar jouw innerlijke wereld. Deze wereld kan er uit zien zoals jij dat wilt. Jij kunt hem zelf creëren.

Wat zie jij als je je ogen sluit...?

Misschien kan je met een paard, een eenhoorn of een leeuw, of zelfs je eigen vleugels wel naar verschillende plekken in jouw wereld, zo van het bos naar het tropisch eiland in een paar seconden. Je kan het echt niet zo gek bedenken. En je kan je wereld altijd verder gaan verkennen.

Ik hou er van om mijn ogen dicht te doen en voor me te zien dat ik de zon op zie komen, de zee hoor ruisen, de eerste meeuwen hoor en ik de warmte van de zon ervaar. Maar liggen in een bloemenveld vind ik ook heerlijk. 

Hoe ziet jouw binnenwereld er uit?

Het hoeft maar een paar minuutjes te zijn voordat je weer verder gaat in je drukke bestaan in het hier en nu. De innerlijke vrijheid en rust die je ervaart, kan je ook meenemen naar de buitenwereld. Zo kan je de manier waarop je je leven ervaart, beïnvloeden. Net zoals je de vrijheid hebt om te kiezen hoe jij tegen het leven aan wil kijken en welke keuze je daarin wil maken.

Dank je wel Judith, voor al je liefde en wijsheid die je mij en je naasten hebt gegeven. Ik hoop dat je nu rennend over de heuvels gaat en geniet van de dingen om je heen.

Prinses Julianastraat 12 | 2671 EJ Naaldwijk | info@marloestimmers.nl