Je leeg voelen na je zwangerschap

Marloes Timmers

Geschreven door Marloes Timmers

Je lijf ziet er na een bevalling heel anders uit dan voor je zwangerschap. En het duurt meestal even voordat het weer als jouw lijf voelt. Ze zeggen niet voor niets: negen maanden op, negen maanden af. Het kost tijd om fysiek te wennen aan je veranderde lijf.

Maar emotioneel is het ook wennen: je kindje zit niet meer in je buik, geen 24/7 meer ‘samen’. Voor de één een bevrijding, voor de ander een gemis. Zeker als je het gevoel van samen mist, kan het buik- en bekkengebied lange tijd nog niet helemaal als ‘van jou’ voelen.

Dat kan ook zo zijn als te vroeg bent bevallen, je een snelle bevalling hebt gehad of een bevalling waar plotseling is ingegrepen tijdens de bevalling. Je hebt dan niet de tijd gekregen om het proces van baren emotioneel bij te benen en je was er nog niet helemaal klaar om je kindje los te laten. Of er moest medisch worden ingegrepen en je hebt het gevoel dat je was overgeleverd aan anderen en je je bevallingsproces niet meer in eigen handen had. Je levert je dan als het ware uit. Zulke ervaringen kunnen een gevoel van leegte achterlaten.

baby na bevalling zwangerschap geboorte

Een voelbaar gemis

Op de bank in mijn praktijk voor haptotherapie is dat vaak heel voelbaar. Vrouwen die een gemis voelen of tijdens de bevalling nare ervaringen hebben opgedaan, bewonen het buik- en bekkengebied nog niet, het voelt leeg aan. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Er is een hoop gebeurd in dat gebied, zowel fysiek als emotioneel. Als je daar weer naar toe voelt, voel je ook de gevoelens van verdriet of angst die met het ervaren van de zwangerschap en/of bevalling gepaard gingen. En dus is je eerste reactie vaak om er vandaan te blijven, weg uit dat deel van je lijf. Zeker omdat er ook nog zoveel andere dingen in korte tijd gebeuren: Een kindje krijgen zet je leven op z’n kop en zorgen voor je kindje heeft nu eenmaal prioriteit. Dan heb je de neiging maar door te blijven gaan zodat je niet zo veel hoeft te voelen, met als gevolg veel spanning in je (boven)lijf. Of je hebt juist het gevoel dat de grond onder je voeten zakt en je voelt je moe, somber en leeg. De balans is weg. 

Balans ervaren na zwangerschap

Rust en vitaliteit

Juist het deel van je lijf waar je je kindje hebt gedragen, is ook het deel van ons lijf waar we rust, ontspanning en vitaliteit kunnen ervaren. Het is niet alleen de basis van je kindje geweest, het is ook de basis waar jij zelf kan thuiskomen om te ontspannen en op te laden.

Het kost tijd om het deel van je lijf, daar waar je je kindje hebt gedragen en waar je je kindje hebt losgelaten, weer eigen te maken. Tijdens haptotherapie of de laatste afspraak van haptonomische zwangerschapsbegeleiding (ongeveer 6 weken na de geboorte) is daar tijd en aandacht voor. In de haptonomie maken we gebruik van de aanraking, door je therapeut of je partner (onder begeleiding van de haptotherapeut). Daardoor voel je dat je niet alleen bent en worden de emoties minder zwaar om te dragen. Bovendien wordt door de aanraking het gemakkelijker om je eigen lijf weer te voelen. Door de aanraking van een ander, voel je jezelf weer. En zo kan je de emoties waardoor je bent weggegaan uit dat deel van je lijf voelen en loslaten. Dan wordt je buik- en bekkengebied ook weer een fijne plek om te zijn en is het niet meer zo eng om daar naar heen te voelen. 

Door je lijf weer te bewonen, juist ook daar waar het spannend of verdrietig heeft gevoeld, voel je je weer meer als jezelf. En dan komt er ook weer ruimte om te genieten, bijvoorbeeld van je kindje en je partner. 

Plein van Welzijn | Marktplein 5 | 2691 BV ‘s-Gravenzande | 0617230192 | info@marloestimmers.nl