Veel mensen piekeren. Hoewel brainstormen heel effectief kan zijn, juist omdat het kortdurend is, is piekeren iets waar je weinig mee bereikt. Je blijft alsmaar nadenken en de kans dat je iets waardevols uit het piekeren haalt, is erg klein.
Maar waarom piekeren we dan zo veel? Bijna altijd zit daar een emotie achter (ik zou eigenlijk als haptotherapeut willen zeggen ‘altijd’, maar wie weet bewijst iemand me nog een keer het tegendeel). We piekeren zo veel, omdat we dan geen tijd en ruimte hebben om te voelen. Voelen doe je met je lijf. Piekeren is een manier om in je hoofd te zitten en niet in je lijf. Want piekeren is misschien niet fijn, voelen wat er achter het gepieker schuilt, is voor de meeste mensen vaak nog een stuk enger.
Want wat ga je ervaren als je stopt met piekeren? Welke emotie komt er dan naar boven?
Bang zijn dat je niet goed genoeg bent, bang dat de ander je afwijst, bang om door de mand te vallen, bang om iemand teleur te stellen, bang om je boosheid in alle volheid te ervaren, bang dat je jezelf niet meer bij elkaar kan rapen als je echt voelt hoe verdrietig je bent, bang dat je ergens spijt van krijgt, bang om iemand kwijt te raken, bang om jezelf kwijt te raken….
Ik denk dat iedereen dingen hieruit herkent. Bij mij zijn ze gedurende mijn leven in ieder geval allemaal de revue gepasseerd.
Het grappige is dat ik, nu ik deze blog aan het schrijven ben, me ineens besef hoe zeer ik daarin veranderd ben (en ook nog steeds lerende in!). Ik kon vroeger nachten wakker liggen, in een poging een oplossing te verzinnen voor de dingen die er toen in mijn leven speelden. Terugkijkend op de afgelopen twee jaar, waarin er persoonlijk en op werkgebied een hoop is gebeurd, besef ik me hoe anders dat nu is. Het heeft me letterlijk bloed, zweet en tranen gekost, maar het heeft me niet meer wakker gehouden. Dat heeft voor een groot deel te maken dat ik gegroeid ben in het vermogen om emoties toe te laten bij mezelf en te delen met anderen, waardoor ik het piekeren niet meer gebruik om die emoties eronder te houden.
En als je voelt wat er bij jou binnen speelt, dan moet je er wat mee….
Dat is de tweede reden waarom mensen piekeren: als je niet voelt, hoef je er ook niets mee. Je kan blijven zitten waar je zit en je hoeft niet de angst onder ogen te komen om iets te veranderen aan je situatie.
Verandering is voor de meesten van ons in meer of mindere mate beangstigend, want je weet wel wat je nu hebt, maar niet wat je krijgt. Angst voor het onbekende. En dus blijf je dat onrustige gevoel liever een tijd negeren, pieker je er op los, en hoop je dat het zichzelf oplost. Bovendien kan je door het piekeren alle scenario´s afwegen, wat een gevoel van controle geeft en je angst op de korte termijn afneemt.
Maar die emoties blijven in je lijf hangen, en zo lang je dat probeert te omzeilen, blijf je je onrustig voelen en dus piekeren. Zo kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht. Op het internet zijn trouwens genoeg tips te vinden die zouden kunnen helpen bij het piekeren, bijvoorbeeld door met jezelf afspraken te maken hoe lang je mag piekeren, wanneer en over wat. In mijn ogen zijn dat tips die helpen om het onder controle te krijgen (hallo vicieuze cirkel!) maar compleet negeren waarom het überhaupt nodig is om te piekeren. Dan bestrijden we de symptomen in plaats van het behandelen van de oorzaak…
In mijn praktijk ervaar ik regelmatig dat mensen in eerste instantie vaak zeggen dat ze niet weten waarom ze zo veel piekeren. Of daar heel snel over heen willen praten, omdat ze het eigenlijk diep van binnen wel weten, maar het heel eng vinden om daar aan toe te geven.
In mijn praktijk mag je in een veilige setting ervaren dat het voelen van de emotie die daar onder ligt, veel minder eng is dan je altijd dacht. Het is vaak een opluchting om daar eindelijk aan toe te kunnen geven. Hoe meer je leert om de emotie toe te laten in plaats van weg te stoppen, hoe meer rust en ruimte je kan ervaren in je lijf & hoofd. Én kan je de moed gaan voelen om de stappen te zetten die misschien heel eng zijn, maar op de lange termijn jou een goed leven bezorgen waarin je trouw kan zijn aan jezelf.
Wat doe jij?
Prinses Julianastraat 12 | 2671 EJ Naaldwijk | info@marloestimmers.nl