Eigen-wijze vrouwen

Geschreven door Marloes Timmers

De term ‘eigenwijs’ heeft vooral een negatieve lading. Maar ik hou van eigen-wijze vrouwen: Voor mij zijn dat vrouwen die goed weten wat hun eigen beweging is en wat hun gevoel hen ingeeft. Het zijn de vrouwen waar ik ook zo lekker mezelf kan zijn. Er is geen ‘doen-alsof’. Die vrouwen verliezen de ander niet uit het oog, maar kunnen in het contact wel aangeven wat voor hen belangrijk is. Waar hun hart naar uit gaat maar ook wat hun grenzen zijn. 

Soms lastig om mee om te gaan? Jazeker! Maar wel lekker helder, je weet waar je aan toe bent. Dat geeft een veilig en rustig gevoel, ook al zeggen ze niet altijd wat je wilt horen. Want er is geen verborgen agenda of dingen waar ze op een later moment nog op terug komen. 

Wat is dat dan wat we ervaren bij deze vrouwen? 

Waar we het dan eigenlijk over hebben is authenticiteit: je eigen gevoelens en belevingen kunnen waarnemen en dat op een transparante manier aan de ander kunnen laten zien en voelen. Kortom: jezelf kunnen zijn.

Jezelf en de ander in zijn waarde laten

Als je jezelf kan zijn, voel je je sterk en vrij. Je staat in je eigen kracht, zoals we dat zo mooi zeggen. Het maakt dat je niet afhankelijk bent van de mening of goedkeuring van een ander. En dat maakt ook dat je de ander in zijn waarde kan laten. Dat je kan aanvaarden dat iemand anders er een andere mening op na houdt, omdat je niet bang bent wat dat met jou zal doen. 

“Voelen dat je echt jezelf kunt zijn, zonder dingen die je eronder houdt, is een hele waardevolle gids in het leven.”

Mannen vs. vrouwen

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen meer van het gevoel zijn dan mannen. Ik denk niet dat dat klopt. Wij vrouwen zijn over het algemeen gesproken toch meer geneigd dan mannen om te doen wat ‘hoort’ of gedragen ons op een manier waarvan we denken dat gepast is. We passen ons dus ongemerkt vaak aan en luisteren dan te weinig naar wat goed voor ons voelt. En daar zijn mannen over het algemeen dan weer wat beter in. Want ook dat is ‘gevoel’: voelen wie je bent en wat jij fijn en niet fijn vindt. En dat voelen doe je met je lijf, niet met je hoofd.

Want wij vrouwen zijn vaak veel te slim 😉 Dus ons denken komt razendsnel om de hoek zetten en laat jou weten: “ja, dat is dan misschien wel niet zo fijn, maar het hoort wel zo!” of “ja maar de ander …” (vul maar in: heeft het al zo moeilijk/ doet het niet expres/ en nog honderdduizend varianten hierop). Dat zijn we vaak zo gewend dat we ons daar niet eens bewust meer van zijn. En dan doen we iets waarvan we denken dat de ander behoefte aan heeft of wat gepast zou zijn in een situatie. 

Rekening houden met de ander door jezelf weg te cijferen

We denken dat we, door op die manier rekening te houden met de ander, zorgen voor de ander. De werkelijkheid is dat het precies andersom is. Want bewust of onbewust voelt de ander echt wel dat jij iets achterhoudt of je aanpast en dus niet helemaal jezelf kan zijn. Dat kan een ander een onrustig en onveilig gevoel geven, want iets klopt er niet.

De ander laten weten wat iets met je doet, zorgt er ook voor dat je heel open en eerlijk naar de ander bent. Als je zo eerlijk bent, laat je daarmee diegene weten dat ze de moeite waard zijn om serieus te nemen en je ze voor vol aan ziet. Door aan te geven wat iets met je doet, ontstaat er zeker soms wat ‘gedoe’ maar ook ruimte om elkaar te ontmoeten of de relatie tussen jullie te verdiepen. En soms is iets spannender dan het lijkt en zal je ook merken dat de ander het vooral op prijs stelt dat je je op die manier open stelt.

Luisteren naar je eigen gevoel

Eigen-wijze vrouwen houden rekening met de wensen en behoeftes van de mensen om zich heen, maar luisteren tegelijkertijd ook naar hun eigen gevoel. Op basis daarvan gaan ze het contact met de ander aan, zonder daarbij zichzelf of de ander te verliezen. 

Ben jij moe van je altijd maar aan te passen? Wil jij ook meer gaan staan voor wie jij bent en weer leren voelen wat het is om naar jezelf te luisteren? En zo meer jezelf te zijn? Of ben je alleen maar eigenwijs en verlies jij de ander daarbij uit het oog? Kijk dan eens wat een haptotherapeut voor jou kan betekenen!

Geraadpleegde bronnen: Haptotherapie, praktijk en theorie (Plooij, 2008) ; Haptonomie, een kwestie van gevoel (Boot, 2011).

Prinses Julianastraat 12 | 2671 EJ Naaldwijk | 0617230192 | info@marloestimmers.nl